Molenschuur
De Molenschuur

Op 11 mei 2012 is de hernieuwde molen van Fakkert officieel geopend, 150 jaar na de eerste ingebruikname. Sindsdien draait de molen elke week op zaterdagmiddag voor het publiek en worden jaarlijks diverse festiviteiten rond de molen georganiseerd. De molen is het fysieke middelpunt van Hoonhorst geworden als een hoog uitstekend baken bovenuit het dorp. De stichting had echter nog meer plannen. Naast de molen moest nog een schuur komen die als opberg- en ontmoetingsplaats voor de molen moet gaan dienen.

 

Na de restauratie bleken er helaas niet voldoende middelen aanwezig te zijn om de molenschuur te bouwen, totdat we in 2013 bericht ontvingen dat Stichting de Hollandsche Molen haar 90-jarig bestaan vierde en daarmee het geldbedrag voor de molenprijs eenmalig verhoogd had naar € 90.000,=.. Dit bedrag konden wij goed gebruiken om de molenschuur en verdere inrichting van het terrein af te kunnen maken. We hebben ons hier vervolgens voor ingeschreven en waren 1 van de 7 gelukkigen die mee mochten dingen naar de hoofdprijs. De prijs werd toegekend aan het project dat de meeste stemmen via internet wist te verzamelen.

 

Op vrijdag 30 augustus 2013 kwam de jury van de Hollandsche Molen kijken wat onze plannen waren. Daarbij waren naast het bestuur onze ambassadeurs, Ruud Lubbers, Rene Eijkelkamp en Jeroen Krabbe aanwezig. Zij hadden virtueel hun stem uitgebracht voor deze molen en gezamenlijk een spandoek onthuldt aan de molenstelling. Naast onze ambassadeurs was ook wethouder Goldsteen hierbij in “molenkleding” aanwezig. Op 1 september 2013 zijn alle inwoners opgeroepen om hun stem uit te brengen op onze molen via het internet. Vervolgens werd verzocht om familie, kennissen etc. hiervan ook op de hoogte te brengen. Want iedere stem leverde of je nu won of niet in ieder geval € 1,= op! Het bestuur en vrijwilligers van de molen waren daarnaast ook actief, zo was er één van de eerste dagen een fietstocht en verzochten wij alle deelnemende fietsers mee te doen. Dit gebeurde vervolgens de hele maand september nog tijdens de Open Monumentendag en op de nodige braderieën en rommelmarkten.

 

Op donderdag 3 oktober 2013 reisde een delegatie van bestuur en vrijwilligers naar Nieuw Lekkerland voor de prijsuitreiking van de Bankgiro Loterij Molenprijs 2013. En wat schetste onze verbazing, we hadden gewonnen! 7748 stemmen, nummer 2 had 6330. We gingen met een cheque met € 90.000,= naar huis.

 

En zo kon de bouw van de molenschuur beginnen. Op 2 januari 2014 is de "schop" van de mobiele kraan de grond in gegaan om de funderingsstrook uit te graven. Onze vrijwilligers hebben hard gewerkt aan de molenschuur, maar ook aan de fruitboomgaard. Op vrijdag 9 mei 2014 heeft wethouder Goldsteen van de Gemeente Dalfsen samen met de voorzitter van stichting de vlag gehesen en deur van de molenschuur officieel geopend. Vervolgens hadden de genodigden onder het genot van een hapje en een drankje de mogelijkheid om het ontvangstruimte, fruitbomengaard met prieeltje en de molen te bezichtigen. De dag er na hadden we een molenmarkt georganiseerd en konden de andere belangstellenden een kijkje komen nemen in onze molenschuur en fruitboomgaard met prieel.

 

De schuur dient nu als ontvangstruimte voor o.a. bezoekers waar men een expositie kan bekijken en meel kan kopen. De vrijwilligers en molenaars staan voor u klaar om u te woord te staan.

 

De molenschuur is iedere zaterdagmiddag samen met de molen geopend van 13.30 tot 16.30 uur.

Elke zaterdagmiddag is de molen geopend van 13:30 - 16:30 uur. 

Mark Toonen
Café Restaurant Zaal Kappers
Lenferink Lemelerveld
Sonodruk Heino meer sponsoren
Ambassadeurs
Stichting de Molen van Fakkert te Hoonhorst | Bezoekadres: Kerkstraat 3a, 7722 LR, Hoonhorst | info@molenvanfakkert.nl